Skip to content

25/02/2021 News

Акумулятори нового покоління вироблятиме спільне підприємство, засноване автоконцерном PSA та групою компаній Total

Акумулятори нового покоління вироблятиме спільне підприємство, засноване автоконцерном PSA та групою компаній Total

Виробник акумуляторів Total/Saft й автомобільна група PSA/Opel створили спільне підприємство Automotive Cells Company (ACC), яке планує розпочати виробництво акумуляторів підвищеної продуктивності вже у 2023 році. 

Запит на чисту й доступну мобільність

У світі зростає популярність екологічних видів транспорту. За прогнозами експертів, уже до 2030 року електромобілів у Європі може побільшати в 15 разів, що, своєю чергою, посилить навантаження на ринок потужних акумуляторів. 

Щоб забезпечити незалежність європейського ринку електроакумуляторів і задовольнити попит на електричні види транспорту, ACC планує вже через 10 років постачати акумулятори для виробництва близько 1 млн електрокарів на рік, що становитиме понад 10 % європейського ринку. 

Обмін можливостями

Амбітний проєкт ACC поєднує досвід усіх партнерів для розробки та виробництва акумуляторів із найвищим рівнем продуктивності у світі. Total/Saft поділиться результатами науково-дослідної та конструкторської роботи, а Groupe PSA — знанням автомобільного ринку й досвідом виробництва. 

Центр досліджень і розробок у Бордо та пілотний об'єкт у Нерсаці (Франція) уже розпочали розробку нових, високоефективних літій-іонних технологій. Після етапу досліджень масове виробництво може бути налагоджене на двох «гігафабриках»: у Дуврені (Франція) і Кайзерслаутерні (Німеччина).

Головним виконавчим директором ACC призначено Яна Вінсента, а головою правління — Гіслена Лескаєра.

Інвестиції

Загалом ACC залучить близько 5 млрд євро інвестицій. Зокрема, ініціативу підтримали французький і німецький уряди, які виділили 1,3 млрд євро, а також європейські інституції, що надали проєкту статусу IPCEI, тобто визнали його таким, що становить загальноєвропейський інтерес. 

Карлос Таварес, голова правління Groupe PSA, зауважив: «Будівництво європейського консорціуму акумуляторів, про який ми мріяли, стало реальністю. Особливо відзначу команди Total/Saft і Groupe PSA/Opel, які реалізували проєкт. Цей крок відповідає нашій основній меті — запропонувати громадянам чисту, безпечну й доступну мобільність, а також дає Groupe PSA конкурентну перевагу в зростанні продажів електромобілів. Таким чином, ACC просуває Groupe PSA далі на шляху до вуглецевої нейтральності».

Патрік Пуяне, голова правління Total, додав: «Створення ACC демонструє прагнення Total розв'язувати проблеми зміни клімату й розвиватися як відповідальна світова енергетична компанія, що відіграє важливу роль в енергетичному переході та продовжує створювати доступну, надійну й екологічно чисту енергію.

Наша мета — використати визнаний досвід виробництва акумуляторів, який має наша дочірня компанія SAFT, і промислові ноу-хау нашого партнера PSA, щоб задовольнити потреби європейського ринку електромобілів, який стрімко зростає. Я підтримуватиму команди, які приєднаються до ACC, щоб зробити нашу співпрацю справжнім технологічним і промисловим успіхом Європи».